söndag 4 april 2010

Ingen påsk utan Äggost!

Mitt & mormors recept på Äggost:


6 ägg
5 dl Standardfilmjölk
3 l Standardmjölk
3 msk Strösocker


Vispa ägg & filmjölk i en stor (tjockbottnad) kastrull. Häll i mjölken. Värm upp sakta under omrörning. När ostmassan delar sig från vasslen tas kastrullen av från spisen. Då är vätskan 89 grader (alltså går det att dubbelchecka med stektermometer för den ovana). Låt stå under lock 10 minuter. Sleva upp ostmassan i en äggostform/durkslag med hjälp av en hålslev. Varva med strösocker. Ställ formen i en stor bytta/skål och låt stå svalt över natten. Servera med sylt/bär och grädde.
Baka bullar eller bröd på vasslen, den är perfekt som degvätska! Jag brukar frysa in lite vassle oxå att ta fram vid bak! Lycka till!

Detta är det viktigaste, i matväg, på både jul och påsk. Äggost! Det är en Bohuslänsk mattradition. Förr åt man den helt osötad till sill men numera äter man den mer eller mindre sötad med sylt. Så enkelt att göra med det tar en stund! En timmes rörande vid spisen!




Idag har vi varit i skogen med en grannfamilj! Vi hade det så trevligt och gjorde upp eld och täljde grillpinnar. I ett fantastiskt härligt väder grillade vi korv och promenerade. Vilka utsiktsplatser det finns i vår närmiljö.  Efteråt grejade vi i trädgården, pratade med grannar, bytte däck, provade cyklarna. Sammanlagt var vi ute i sex timmar men var till slut tvungna att gå in för att äta. Utemöblerna står fortfarande i garaget men kommer nog fram i veckan! Behöver jag säga att vi haft en härlig dag! Och nej, jag har ännu inte orkat baka på vasslen men vi får se på tisdag;-)...
/Lisa





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Det uppskattas! Roligt att veta vem Du är, som kikar in här!